FRITT FRAM       ISSN 1403-1582   Publ 2018-01-16   Uppdat  2018-02-05   informed    IT NU    CYKEL o SPÅR    KALENDERNYTT     KONTAKT

forts Fritt Fram:s ledarsida

Gamla ledare!

 

LEDARE 293:

DU BORDE SLÅ DIN FRU OFTARE

Om fler slog sin fru så skulle samhället få incitament för att hjälpa utsatta kvinnor. Det finns 1 argument till: Om man inte slår sin fru, vem ska man slå då - grannens fru?

Om det blev fler inbrott så skulle samhället satsa på att förhindra inbrott. Dessutom - om man inte får göra inbrott, hur ska man göra då - passa på när det står öppet?

Ingen borde gå i kyrkan - för då skulle kyrkan tvingas göra något för att fler ska gå i kyrkan!

Om fler hällde ut olja i sjöar och vattendrag, så skulle samhället tvingas ta fram miljövänligare olja!

Kristdemokraterna, detta lilla parti som ironiskt nog började som närmast ett miljöparti med ansvarsfulla idéer på 70-talet, havererade så småningom till ett rent fascistiskt parti som gått i bräschen för att kasta ut flyktingar och nu kallar dem som går i bräschen i klimatarbetet för "dumpuckon" som inte fattar att ju fler som flyger, ju lättare går det att ta fram bättre bränslen! Uppenbarligen för att kommunalrådet i "flygets huvudstad" ska få fler röster. För att det tvärtom leder till att man inte behöver ta fram bättre bränslen måste väl till och med hon ha fattat? Det går inte att ta fram särskilt mycket biodrivmedel, så ju färre som flyger, desto större chans att det räcker!

Fredrik Flink 2018-02-05
 
 
 
 

LEDARE 292:

MITT MÅL ÄR ATT HAN ALDRIG MER SKA RÖRA SIG FRITT I VÅRT SAMHÄLLE

Åklagaren i SVT: ”Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle”.

Det rapporterades först som en trafikolycka - men så fort det kom fram att vansinnesföraren var från Uzbekistan så blev det ett misstänkt terrordåd!

Helt riktigt - det ÄR ett terrordåd. Hundratals människor dör i liknande terrordåd varje år i Sverige.

Det här är ingen jämförelse - det är exakt samma sak. Det är bara det att somliga kallar det för helt olika saker. Vissa offer anses mer värda än andra. Och samtidigt har man mage att säga att alla människor är lika mycket värda!

"En olyckshändelse" säger en del. Hur skulle det kunna vara en olyckshändelse när alla vet från början att det kommer att hända?

Det är patetiskt och skrattretande på samma gång - ena stunden är det en olyckshändelse, nästa stund är det ett terrordåd. Och som vanligt är det massmedia som styr hur folk ska tolka, eftersom all information kommer via massmedia.

I stället för att stävja allmänhetens vanliga bild att det är politiska terrorister och inte bilister man ska akta sig för, så underblåser man tvärtom denna uppfattning å det grövsta. Gång på gång kablar man ut bilderna från Drottninggatan i Stockholm - tror ni det avskräcker eller uppmuntrar framtida gärningsmän?

Kan det för övrigt vara så, att både mannen som utan några tecken på "radikalisering" sprängde sig själv till döds med gasoltuber nära Drottninggatan i Stockholm för några år sedan och den nu aktuella terroristen, i själva verket (vilket naturligtvis knappast någon vill föreställa sig) själva var utsatta för hot värre än dödshot? Om du inte gör det här, om du tar livet av dig för att slippa döda, så torterar och mördar vi din familj?

Det motsägs inte av min bild av IS. Och inte heller av att han inte mördade fler än 5 med en lastbil mitt i Stockholm, eller att han hade en värdelös "bomb". Och inte heller brukar gasoltuber explodera av sig själva. För en gångs skull rentav ett mänskligt motiv till ett trafikdåd - så det omhuldade uppsåtet saknas kanske här också. Vet du ens hur du själv skulle reagera? Det ska inte förvåna mig om det kommer fram i framtiden efter att i bästa fall ha avfärdats i dag. Jag hoppas i så fall bara att framtidens framtid lär av det.

Jag säger det om var och en som riskerar andras liv i trafiken eller i hemmet och som i dag i bästa fall får någon månads fängelse - eller något år när det redan är för sent - och jag säger det MINST lika seriöst som åklagaren säger det: Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle.

Fredrik Flink 2018-01-31
 
 
 
 

LEDARE 291:

FÖRINTELSENS MINNESDAG 2118

Förintelsens minnesdag - vad kommer den att påminna om om hundra år?

Gasningen av 6 miljoner personer under några år i Tyskland - eller gasningen av tiotals miljoner personer varje år, som kanske inte upphörde förrän 2053 ?

Kan ni tänka er en filosof stå och förklara på SVT varför det inte bara var fördelar med att gasa ihjäl 6 miljoner personer? Det måste hen göra när det gäller de tiotals miljoner andra - och hen gör det också, på ett överraskande sakligt och rationellt sätt! Jag citerar Olle Torpman, doktor i praktisk filosofi:

"De viktigaste frågorna att ställa sig för att inte vara en hycklare är Vad är egentligen värdefullt? För vem eller vilka ska det här värdet värnas? De flesta jag känner som äter kött gör det därför att de själva tycker kött är gott att äta. Så det är ett argument, att det ger en njutningsupplevelse. Så att det verkar vara hållbart. Men är det relevant? Nja, vi tycker inte t ex att sadisten ska få slå någon bara för att att slå någon ger sadisten njutning. Frihetsargumentet är också med där och spelar in, jag ska inte ha någon annan som kommer och säger åt mig vad jag ska köpa i affären och vad jag ska stoppa i min mun.

Men - kan det då vara så att när du fattar vissa beslut så inskränker du andras frihet och inkräktar på andras territorium? Vi har alltid ätit kött och därför är vi rättfärdigade att fortsätta göra det. Även om det vore sant att vi alltid har gjort det, så skulle inte det vara ensamt relevant för att låta oss fortsätta göra det. Om män alltid har slagit kvinnor så är inte det ett rättfärdigande för män att fortsätta slå kvinnor. Och en idé är att människor är mer intelligenta än djur och därför har vi då rätt i och med vår överlägsna intelligens att dra nytta av de djur som har lägre intelligens. Men det finns människor, gravt senildementa, spädbarn, funktionsvarierade som inte är lika intelligenta som t ex schimpanser och grisar osv.

Om det inte skulle finnas några köttindustrier så skulle ju inte de djur vi föder upp i köttindustrierna finnas. Men som djurindutrierna ser ut i dag så är det här ett problematiskt argument. Varför? Jo, för att det lidande som är involverat i djuruppfödningen verkar i många fall åtminstone väga tyngre än den lycka som djuren hinner uppleva under sina korta liv. Det finns gränser för vad som kan krävas av oss rent moraliskt. Det kan inte krävas av någon att den inte ska äta kött om den inte kan överleva utan kött. Det kan inte krävas av någon att den ska äta sojabönor om den är allergisk mot sojabönor. Men det är få av oss som är på en öde ö och därför äter kött utan vi står där på Coop eller på Ica eller vad det nu är och väljer."

Mina ovanligt få kommentarer: Glöm inte att djur inkluderar människor - det är ett faktum, ingen åsikt! Om man inte inser att vi omöjligen kan veta något om intelligensen hos raser som vi inte kan kommunicera med, då är man inte intelligent! Och tro inte att sojabönor eller något annat särskilt livsmedel är nödvändigt bara för att man inte äter kött!

Tack SVT! För en gångs skull vågade ni gå förbi de vanliga klyschorna om nödvändigheten av att äta andras kroppsdelar! Så 2118 kan människor se att dessa insikter fanns redan för 100 år sedan - och det gjorde de redan för 100 år sedan också.

Jag är också mycket imponerad av att Leif GW Persson deklarerade att hade det varit i dag så hade hans moral hindrat honom från att börja jaga!

Hur möjliggjordes förintelsen av 6 miljoner människor? Hur kan någon åstadkomma världens värsta flyktingkatastrof i Jemen? Med precis samma resonemang som Stefan Löfvén som vill ha "ordning på svensk arbetsmarknad" genom rent fascistiska metoder som att missbruka polisen till att kasta ut flyktingar ur landet. Precis lika rimligt som det framstår för SD, precis lika rimligt framstår det säkert för Saudiarabien som väljer att utsätta människor för detta!

Än en gång - jag försöker inte utnyttja Förintelsens minnesdag till något annat, tvärtom, i stället för att låta den vara i passivitet försöker jag utnyttja den till att stoppa fler förintelser.

Men varför ska vi vänta i 50 år? Människor dödar andra djur 2 gånger i sekunden. Det är ju NU vi kan stoppa de kommande 50 årens grymheter. Men är det möjligt? Javisst - det har ju redan börjat!

Fredrik Flink 2018-01-26
 
 
 
 

LEDARE 290:

VAD TJUVAR GÖR

Det som tjuvar tar är nog det minst viktiga i sammanhanget. Värre är obehaget för de bestulna, framför allt i bostäder. Men vad få tänker på är det som påverkar oss mest av allt.

Om någon stjäl en livboj - vilket lär vara förvånansvärt vanligt - så är problemet inte att det kostar tusen kronor att sätta upp en ny. Problemet är att någon drunknar. Men inte kallas det mord för det.

Om någon stjäl en bil och kör iväg i full fart så är det brottet stöld som avgör hur länge han får sitta inne - inte den livsfara han utsatt utomstående för och snart kan upprepa igen - eftersom det inte betraktas som mordförsök vilket hade skyddat omgivningen i åtskilliga år.

Det finns en rubricering som lyder Sabotage - men det handlar om att man t ex blockerat en väg. Man kan undra hur lagstiftaren har fått det till att det är värre än att stjäla en livboj.

Om min cykel blir stulen så får jag kanske en ny på försäkringen. Men ingen kan ersätta att jag plötsligt inte kan göra det jag skulle, kanske var tvungen att göra just nu. Att det inte blir gjort kan vara en betydligt större förlust än värdet av cykeln, som är det maximala cykeltjuven får ut, förmodligen bara hälften. Tjuven minskar alltså tillgångarna, samtidigt som hen inbillar sig att hen ökar tillgångarna!

Men vi har ännu inte kommit till tjuvars mest dolda påverkan. Varje dag ska vi trycka in koder, kanske bli strandsatta för att koden ändrats, låsa upp dörrar som förr kunde stå olåsta, se oss om över axeln, släpa med oss våra väskor varje steg, tvingas skaffa bankkort som måste fungera för att personalen på tågen inte vågar hantera kontanter längre, bli utpekade genom falsklarm när vi lämnar en butik, bli ständigt varnade av skyltar om att "Vi polisanmäler alltid snatteri", betala onödigt höga försäkringspremier och inte kunna växla in sedlar vi lagt undan om vi inte kan redogöra för var de kommer ifrån.

Allt detta har tjuvar åstadkommit, inga andra än TJUVAR ! Och det handlar inte om någon oavsiktlig påverkan utan tvärtom systematiskt och långvarigt undergrävande av trygghet och ärlighet.

Tjuvar är idioter, det kan många hålla med om. Men tjuvar som tror att de bara tar värdet av det stulna är fullkomliga idioter.

Man kan visserligen fråga sig om de som satt upp alla lås och koder och larm och skyltar någonsin fattat vart det skulle bära hän. Men de är snarare själva lurade.

Ingen blir tjuv pga samhällsklimatet - men varje tjuv gör sitt bästa för att förstöra samhällsklimatet! Det är inte samhället som gör så att tjuvar blir som de blir - det är tjuvar som gör så att samhället blir som det blir.

Bäst att berätta att jag själv är dömd för stöld en gång. Inte för att någon skulle kunna hitta det i ett register, det har gått för lång tid sedan dess, utan snarare för ärligheten. Men jag stal just för livbojens skull. Om man nu kan stjäla personer - vi fritog 11 inlåsta från ett laboratorium i Solna.

Någon har räknat ut att om man låste in de värsta hundra eller tusen tjuvarna i landet så skulle stölder närmast upphöra. Sedan kan hur många kriminologer och ideologer som helst säga att det "inte hjälper". Nej, det är klart, de kan ju börja stjäla av varann på anstalten. Så kanske de börjar begripa någonting.

Fredrik Flink 2018-01-22
 
 
 
 

LEDARE 289:

SKOGEN - DET PERFEKTA HYCKLERIET

Hyckleriet är sällan så utstuderat som när det gäller skogen. Rena 1984. Kalhuggning är naturvård. Natur är industri. Skövling är rationellt.

Skog betydde förr en naturtyp kännetecknad av hög, ganska tät vegetation och stor variation i flora och fauna.

Skog betyder i dag ett virkesförråd under tak. Dvs ett tak av löv eller barr.

Människan har i kanske en miljon år huggit ner träd för att få byggnadsmaterial och bränsle. I dag hugger man inte ner träd. Man hugger bort skog. Man nöjer sig inte med att ta ut en del träd utan man tar helt enkelt bort hela skogen, som om den bara vore - ett virkesförråd.

Tänk om man skulle elda upp alla möbler för att man tror att det är enda sättet att hålla huset varmt och sedan låta det stå så tills man får råd att köpa nya möbler? Jamen där bor vi ju, vi bor ju inte ute i skogen...

Det talas om att vi skyddar så mycket skog. Faktum är att det finns u-länder som skyddar en större andel av sin skog! I Sverige har vi till och med naturreservat där kalhuggning är fullt tillåten. Det klankas på nyckelbiotoper - inte för att man inte får hugga där för det är fullt lagligt, utan för att knappast någon vill köpa virket - det finns ingen marknad för det! FSC-märkning rensar bara bort de värsta avarterna och garanterar inte alls att virket kommer från ansvarsfulla källor. Otaliga skogar har skövlats och virket sedan FSC-märkts.

Faktum är att nästan hälften av alla avverkningar i Sverige inte bara bryter mot märkning utan är direkt olagliga. Det har Skogsstyrelsen konstaterat. Sedan står ministrar och orerar om att i Sverige har vi minsann hårda krav på skogsbruket! Ja - avkastningskrav.

Stora skogsbolag, som statliga Sveaskog, skryter om naturvård, hänsyn och öppenhet. Totalt hyckleri. När privatpersoner tvingas uppmärksamma dem på att de missat att en skog de tänker kalhugga i själva verket är skyddad, svarar de bara "Vi finner inget som tyder på att Brännliden skulle ha varit avsatt som hänsyn." De svarar inte på brev trots tiotals påminnelser. De slingrar sig, låtsas och svarar på något annat.

Om man för ett tjugotal år sedan frågade en "skogligt utbildad" människa så fick man höra att kalhuggning är enda sättet att bedriva skogsbruk om inte skogen ska bli förstörd! I dag talar de inte lika gärna om det. Självaste Skogsstyrelsen har nämligen börjat tala om "hyggesfritt skogsbruk". Det är fullt möjligt och det finns inga som helst ekologiska, biologiska eller naturvårdsmässiga skäl att kalhugga. Enda problemet är att man inte har lika mycket data och erfarenhet av det. Kanske blir virket dyrare. Jag har försökt att få köpa virke dyrare för att det kommer från gallringsbruk men det gick inte! Det var inte efterfrågan som fattades utan utbud.

Ett särskilt bedrägeri begår skogsnäringen när man slentrianmässigt påstår att de anställda hotas för att någon spikat i ett träd. Det är hög tid att detta reds ut.

För det första måste man ALLTID räkna med att det kan finnas spik eller andra främmande föremål i trä. Någon kan ha byggt en koja eller satt upp en gungställning. Att såga som om det vore riskfritt är ansvarslöst. Det är arbetsledaren som har ansvaret, inte den som satt upp en gungställning. För det andra har godkända motorsågar kedjebrottsskydd och kastskydd och operatören handskar och visir. En kedja kan gå av utan spik. För det tredje har det, såvitt känt, hänt 1 gång i världshistorien att en person har dödats av en spik i ett träd - och det var för att han stod för nära på ett sågverk, inte ute i skogen. Det handlar alltså inte om risker, det handlar om avsikten att skydda träd vilket misshagar en del så till den grad att man tar till rena myter för att smutskasta sina motståndare.

Ett kedjebrott tar tid och minskar därmed lönsamheten, för att inte tala om sågblad i ett sågverk. Dessutom lär trädet bli värdelöst som råvara dvs mycket mer värdefullt som naturvårdsobjekt. Nu tar de flesta skogsaktivister säkert avstånd från spikning, antingen för att de tror på den här skrämselpropagandan, eller för att de tror att andra tror på den. Men personligen skulle jag inte ha något emot det så länge skogsplundrarna drar fram som rövarband. Enda begränsningen är att inte ens enstaka spikade träd kan sågas ner. Men man hinner kanske ändå inte spika mer än vartannat. Den som ändå tvekar om risken kan se till att sätta spiken fullt synligt.

Jag föreslog för länge sedan att det skulle lagstiftas om att information skall lämnas på platsen två månader innan ett hus rivs eller träd huggs ner. Nu finns möjligheten att gå in på https://minasidor.skogsstyrelsen.se/skogskartan/ Markera Avverkningsanmälan två gånger så får du se alla områden större än 0,5 hektar som planeras att kalhuggas inom 6 veckor. Detta har kritiserats, bl a i en insändare i Västervikstidningen vilket fick mig att upptäcka ett stort och extremt värdefullt område i närheten. Det hela slutade oväntat - nästan hela området är i dag biotopskyddsyta!

Vi som bryr oss om skogen får räkna med att, som så ofta, betraktas som de värsta busar, drömmare och rättshaverister - men tänk på en dag i framtiden när inte en utan tusentals människor är tacksamma för att vi inte accepterade att just den där skogen skulle utplånas. Det händer ofta och det är självklart då, men ändå tänker knappast någon på det i förväg.

Det bådar gott att skogsindustrin ser sig tvingade att gå ut med stora annonskampanjer. Det är nya tider på gång.

Fredrik Flink 2018-01-16